This site is best viewed with a modern browser. You appear to be using an old version of Internet Explorer.

Churchill Hospital

Cancer Centre

The focus of artlink's commissioning of new artwork at the Churchill Hospital has been the Cancer Centre which opened in 2009. A major programme of art was specially developed as an integral part of the new building with the aim of creating a welcoming and inspiring space for all. The programme focused on major commissions for entrances, six 'gallery walls' of landscape work by photographers and over 100 artworks for single bedrooms, consultancy rooms and waiting rooms. Its aim has been to create less clinical and more engaging spaces for patients and a positive and uplifting working environment for staff. Since 2009 further artwork has been commissioned for particular departments in response to ongoing needs.

The overarching theme of 'landscape' links all the artworks. It was chosen to provide coherence to the art programme and to reflect the architect's desire to create a building that focuses on 'nature and daylight's contribution to the healing environment'. Studies have also shown that landscape images are the most calming for patients.

The original Cancer Centre art programme was funded by Churchill Construction Consortium as part of their agreement with the Trust, with some additional support from charitable gifts and donations. Further commissions have been supported by Charitable Funds.